Promotieonderzoek Schmidt/Bannink-musicals

In september 2015 verwierf ik een promotieplek aan de University of Winchester in Engeland om daar drie jaar lang onderzoek te doen naar de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink (1965-1984). In mijn onderzoek bekeek ik enerzijds hoe Schmidt en Bannink het musicalgenre in Nederland vorm gaven, en anderzijds hoe hun musicals de tijdgeest en de ‘typisch Hollandse’ mentaliteit weergeven. Ik verdedigde mijn proefschrift in 2018 en heb het sindsdien bewerkt tot het (Nederlandstalig) non-fictieboek Mjoeziekul.

Mijn onderzoek kreeg steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Association for Low Countries Studies. In 2016 beloonde de University of Winchester mijn onderzoek met een Outstanding Commitment to Research Award. In 2017 won een essay, dat deel uitmaakt van mijn onderzoek, de ALCS Postgraduate Essay Prize. Dat essay is inmiddels gepubliceerd in het academisch tijdschrift Dutch Crossing. Vlak voordat het laatste jaar van mijn promotieonderzoek van start ging, won ik vervolgens ook de Vice Chancellor’s Excellence in Research Award van de University of Winchester.

  • Het volledige proefschrift is hier beschikbaar. Of lees in mijn blog een (zeer) versimpelde versie van een gedeelte ervan.
  • Lees hier een interview met NRC over mijn proefschrift of luister hier naar mijn radio-interview bij De Nieuws BV.
  • Op 19 juni 2016 vertelde ik in Volgspot over mijn onderzoek, hier te beluisteren.
  • In december 2017 werd ik geïnterviewd over mijn onderzoek door Theaterkrant. Dat interview lees je hier.
  • In 2021 verscheen de bewerking van mijn proefschrift bij Nijgh & Van Ditmar onder de titel Mjoeziekul. Meer daarover lees je hier.
  • Meer weten over de musicals van Schmidt en Bannink? Ik vertel je er graag over. Neem contact met mij op.

Mijn proefschrift, gefotografeerd door Linda Sier

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s