Mjoeziekul

‘Ja, leuk,’ reageerde Annie M.G. Schmidt toen haar begin jaren zestig werd gevraagd om een musical te schrijven. Terwijl ze eigenlijk helemaal niet wist wat dat nou was, een mjoeziekul. In Mjoeziekul ontmasker ik deze en andere mythes. Aan de hand van talrijke bronnen en interviews met betrokkenen reconstrueer ik de ontstaansgeschiedenis van de zeven musicals die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink samen maakten. Van Heerlijk duurt het langst (1965) en Foxtrot (1977) tot Ping ping (1984). Van het eerste idee en de soms moeizame schepping tot de immer roerige ontvangst.

Mjoeziekul is het fascinerende verhaal van een eigengereide schrijfster en een uitzonderlijke componist die samen aan de wieg stonden van een unieke Nederlandse musicaltraditie die nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Mjoeziekul is geworteld in mijn promotieonderzoek naar de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Banink. Het schrijven ervan werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de VandenEnde Foundation en het Jaap Harten Fonds.

Mjoeziekul is op 20 mei 2021 (Annies 110e geboortedag) verschenen bij Nijgh & Van Ditmar. Bestel het boek hier.

In 2022 stond Mjoeziekul op de longlist van de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

In de media

Allard Pierson-lunchlezing over musical Madam

Ter gelegenheid van de lancering van Mjoeziekul gaf ik vanuit het Allard Pierson een online lunchlezing over Annie M.G. Schmidt en Harry Banninks musical Madam (1981), waarin Schmidt prostituees naast feministen zette – met de nodige ophef toch gevolg. De lezing is hieronder terug te kijken.

Advertentie