Blog

Mjoeziekul verschijnt mei 2021

Vandaag is het 109 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt werd geboren. En duurt het nog 365 dagen totdat mijn boek over haar musicals, Mjoeziekul, verschijnt.⁣⁣
⁣⁣
Omdat het vandaag Annie’s verjaardag is, en morgen haar sterfdag, zou deze week in het Allard Pierson Museum een tentoonstelling over haar musicals openen die ik met ontzettend veel plezier heb gecureerd. Tipje van de sluier: pamfletten en ingezonden brieven van feministen over Madam, excentrieke kostuums uit Foxtrot en onbekende scènefoto’s die ik opdook uit het archief.⁣⁣
⁣⁣
Vanwege corona lag dat echter niet meer binnen de mogelijkheden en is besloten om de tentoonstelling te verplaatsen naar volgend jaar, mei 2021.⁣⁣
⁣⁣
Daarmee kwam ook de vraag of ik mijn boekpublicatie uit wilde stellen van dit najaar naar datzelfde moment, zodat het boek op de tentoonstelling gelanceerd kan worden. Dat was even slikken, want ik keek er enorm naar uit het boek waar ik (inclusief het proefschrift dat de basis is) al vanaf 2015 mee bezig ben eindelijk in handen te houden. Maar omdat er meer redenen waren om de publicatie wel uit te stellen dan niet, heb ik in overleg met mijn uitgever en redacteur besloten om dat inderdaad te doen.⁣⁣
⁣⁣
Met de tentoonstelling erbij weet ik zeker dat de boeklancering een fantastisch feest wordt, dus wacht ik geduldig tot het zover is: 20 mei 2021, Annie’s 110e geboortedag, Allard Pierson Museum Amsterdam – tot dan!

Schermafbeelding 2020-05-20 om 19.42.14

Stipendium Jaap Harten Fonds

Tot mijn grote verrassing kreeg ik vandaag bericht dat het Jaap Harten Fonds mij een stipendium heeft toegekend voor het schrijven van mijn boek Mjoeziekul. Deze bijdrage is de kers op de taart waar ik geweldig blij mee ben!

En wat een interessante man was de naamgever van dit fonds: schrijver, dichter en geëngageerd homoseksueel. Hartens roman De getatoeëerde Lorelei (1968) gaat over joden, homoseksuelen en travestieten in nazi-Duitsland, met een speciale rol voor Marinus van der Lubbe. Die gaat dus op mijn leeslijst.

Voor mijn project, over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, ontving ik al bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Het boek verschijnt dit najaar bij Nijgh & Van Ditmar.

jhf

Bijdrage VandenEnde Foundation

Fantastisch nieuws: ook de VandenEnde Foundation heeft besloten mij een bijdrage toe te kennen voor mijn boekproject Mjoeziekul, over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Eerder schreef ik al dat het Prins Bernhard Cultuurfonds mij een bijdrage heeft toegekend. Dat ook de VandenEnde Foundation vertrouwen in mijn project heeft, vind ik natuurlijk geweldig. Ik voel me vereerd dat mijn boek, dat direct te maken heeft met de geschiedenis van de Nederlandse musical, ondersteund wordt door een foundation die de naam draagt van een van de belangrijkste musicalproducenten van ons land.

Mjoeziekul verschijnt eind 2020 bij Nijgh & Van Ditmar.

Schermafbeelding 2020-01-27 om 17.20.13

De smaak van Sanne in Scènes

Dit vind ik erg leuk: Sinds december heb ik een eigen rubriek in theatertijdschrift Scènes, De smaak van Sanne.

In de rubriek bespreek ik (zeer bondig) voorstellingen en geef ik musicaltips. Los van de rubriek schrijf ik regelmatig artikelen en interviews voor Scènes, zoals in de decembereditie een interview met regisseur Eddy Habbema en aspirant-producent Niels van Doormalen.

Scènes verschijnt zes keer per jaar. Voor meer informatie, klik hier.

Scenes

Bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds

Hoera! Tot mijn grote vreugde heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds besloten om mij een bijdrage toe te kennen voor mijn boek Mjoeziekul, over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink dat in 2020 verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar.

De bijdrage, afkomstig uit het Anker Fonds en het Alon Fonds, zal gebruikt worden voor het verrichten van extra (archief)onderzoek en het schrijven van het boek. Ik ben uiteraard ontzettend blij en dankbaar voor deze blijk van steun en schrijf vol goede moed verder!

PBC05-FONlogo-Het-Anker-Fonds-154px-breed-v1

Interview met Theaterkrant

Voor Theaterkrant schrijven meer dan dertig recensenten. In een serie interviews worden ze voorgesteld aan de lezers. Dit keer was de beurt aan mij. ‘Ik wéét al dat musical een fantastisch genre is, dus laten we er inhoudelijk over verder praten in plaats van te blijven steken in die waardediscussie.’

Lees het interviewtje hier.

Verwacht in 2020: Mjoeziekul

Het is officieel: mijn proefschrift over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wordt een boek! Gisteren tekende ik een contract bij Nijgh & Van Ditmar, die mijn boek met de titel Mjoeziekul in 2020 zal publiceren.

Tot het zo ver is ga ik hard aan het schrijven, want het is mijn doel om een literair non-fictiewerk te maken. Geen “normale” handelseditie dus, maar een verhalende geschiedenis van de Schmidt/Bannink-musicals – zie het als hun biografie.

Ik ben nog op zoek naar financiële steun voor dit schrijfwerk. Suggesties zijn van harte welkom op mail@sannethierens.nl.